31.08.2017 |

Teollisuudessa jäteastian paikan vaihto voi tuoda kustannussäästöjä

Teollisuuden tukipalveluissa rahan säästö voi olla hyvin pienestä kiinni. Joskus siihen riittää jäteastian paikan vaihtaminen.

Kuten moni varmasti tietää, kaikki jätejakeet eivät ole samanhintaisia. Esimerkiksi muovi ja pahvi ovat arvokkaita raaka-aineita – ja parhaimmillaan isoina erinä niistä voi saada oikein lajiteltuna jopa hiukan rahaa. Energia- ja sekajäte ovat sen sijaan kalliita käsitellä ja hyödyntää, joten lajittelemalla jätteet fiksusti voi säästää rahaa. Teollisuudessa, jossa jätejakeita syntyy paljon, kustannussäästöt voivat olla huomattavat.

Älä tee väärin toimimisesta liian helppoa

Pelkkä lajittelun mahdollistaminen ei kuitenkaan aina riitä kannustamaan henkilöstöä toimimaan oikein. Tämän opimme kantapään kautta, kun toimitimme eräälle asiakkaallemme astiat muoville, pahville ja energiajakeelle. Asetimme ne jätehuoneeseen seuraavaan järjestykseen: ensiksi energiajae, sitten pahvi ja viimeisenä muovi.

Kun palasimme viikon päästä tyhjentämään astioita, kaikki jätteet olivat energiajaeastiassa ja pahvi- ja muoviastiat olivat tyhjät. Koska energiajaeastia sattui sijaitsemaan heti jätehuoneen oven vieressä, siihen oli erityisen kätevä tiputtaa kokonaisia pahvilaatikoita.

Ongelma ratkesi suhteellisen helposti jäteastioiden paikkaa vaihtamalla, ja yritys säästi pitkän pennin rahaa. Samalla me opimme, ettei väärin toimimisesta kannata tehdä henkilöstölle liian helppoa.

Yhdessä tekemällä parempaan lopputulokseen

Säästöjä syntyy myös toimintaa kehittämällä. Jos huomataan, että tuotantoprosessissa syntyy kalliita jätejakeita, palveluntarjoajan voi pyytää avuksi selvittämään, miten ja miksi kallista jätettä syntyy tai onko niille vaihtoehtoja. Onko kyseessä haitta-aine, joka nostaa hintaa tai toimiiko henkilöstö väärällä tavalla? Tärkeintä on, ettei epäkohdilta suljeta silmiä ja niitä hiljaisesti hyväksytä.

Kun saadaan selville, mistä komponentista kustannukset syntyvät, voidaan alkaa miettiä sen vaihtamista. Toisin sanoen palveluntarjoaja ei ainoastaan tuota palveluja, vaan autamme asiakkaitamme jatkuvasti parantamaan koko toiminnan tuottavuutta.

Mitään ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla. Jos halutaan saada isoja asioita aikaiseksi, tarvitaan usein investointeja ja strategisen tason päätöksiä. Ja kun päätökset on tehty, toimintatapojen muutos on jalkautettava käytäntöön sekä kaikkien osapuolien annettava sovittu panos toimenpiteiden toteutukseen.

Hyvän yhteistyön voima on useimmiten uskomattoman iso ja suuretkin vuoret on mahdollista valloittaa vain hyvällä joukkuepelillä.

Lue lisää teollisten tukipalveluiden kehittämisestä Teollisten tukipalveluiden osto-oppaasta. Tilaa ilmainen opas sähköpostiisi alta.

Lataa Teollisten tukipalveluiden osto-opas

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.

*Emme luovuta yhteystietoja kolmansille osapuolille.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Emme luovuta yhteystietoja kolmansille osapuolille.